Mikä on koirasusi?

Koirasusi ulkomailta?

Sana "koirasusi" tarkoittaa mitä tahansa suden ja koiran sekoitusta, oli se sitten koira-susi, koira-koirasusi, koirasusi-koirasusi tai koirasusi-susi. Eläimessä voi olla myös mitä tahansa suden alalajia sekoitettuna mihin tahansa koirarotuun (vaikka saksanpaimenkoira ja siperianhusky ovat yleisimmät). Vaikka monilla koirasusilla on yhteisiä fyysisiä piirteitä, kuten suuri koko, tuuhea häntä joka useammin roikkuu kun kiertyy selälle, suuret tassut, pitkä kuono ja vinot silmät, niillä on myös eroja. Koirasuden, joka on enimmäkseen malamuutti, ulkonäkö ja käytös eroaa valtavasti koirasudesta, joka on enimmäkseen susi. Molemmat ovat kuitenkin koirasusia. Koirasudet eivät ole yleensä tulosta villin suden ja jonkun koiran parittelusta, kuten jotkut uskovat. Ne ovat lähes aina peräisin kahdesta vankeudessa kasvatetusta eläimestä. Suomeen koirasudet tulevan useimmiten USA:sta. Suomalaisten koirasusien enemmistö on pieniprosenttisia, kanta pohjautuu tuontikoirasusiin ja tavallisiin koiriin.

Susiprosentit koirasusissa lasketaan lisäämällä vanhempien prosentit toisiinsa ja jakamalla tulos kahtia. Esimerkiksi 75% koirasuden ja 25% koirasuden pennut ovat 50% susia. Koirasusien tarkoista prosenteista puhuminen on kuitenkin harhaanjohtavaa. Vaikka puhdas susi lisääntyisi puhtaan koiran kanssa, pentueessa voi olla huomattavaa vaihtelua ulkonäössä (fenotyypissä), vaikka niiden prosentit ovat samat. Toisin sanoen, osa pennuista näyttää susimaisemmilta ja osa koiramaisemmilta, vaikka ne ovat geneettisesti 50% koirasusia. Myös saman pentueen sisällä käytös vaihtelee, esim. joillain on enemmän susimaisia piirteitä kuten arkuutta kun taas jotkut ovat avoimempia.

"F-gen" kertoo kuinka monen sukupolven päässä puhdas susi on. "F1" (ensimmäinen sukupolvi) termiä käytetään koirasudesta, jolla toinen vanhemmista on puhdas susi. "F2" (toinen sukupolvi) on kahden sukupolven päässä puhtaasta (eli joku isovanhemmista on susi) jne. Yleensä, mitä kauempana suvussa susi on, sitä koiramaisempi eläin on niin ulkonäöltään kuin käytökseltään. Mieluummin kuin tarkoista prosenteista ja sukupolvista, kannattaa ehkä puhua matalaprosenttisista (low content) (hyvin vähän sutta sisältävät, 0%-40%), keskiprosenttisista (mid content) (lähellä puolisutta, n. 40% - 75%) ja korkeaprosenttisista (high content) (enimmäkseen susi, 75% - 98%).

Koirasusia myydään joskus suuremmilla prosenteilla kuin ne todellisuudessa ovat. Näiden vähän - tai ei ollenkaan - sutta sisältävien koirasusien omistajat saattavat kertoa muille kuinka helppoa on asua korkeaprosenttisen tai puhtaan suden kanssa. Jos sitten sattuukin saamaan käsiinsä oikeasti korkeaprosenttisen koirasuden, yllätys voi olla suuri.

Lähde: Nicole Wilde: Living with Wolfdogs