Mikä on koirasusi?

Usein kysyttyä

Miksi koirasusi?

Moni haluaa koirasuden koska ne ovat haastavia ja niitä on mielenkiintoista kasvattaa. Koirasusilla on kova tahto ja luonne. Ne voivat elää kanssasi, mutta ne eivät elä sinun takiasi.

Koirasudet ovat erittäin älykkäitä, ja yleensä huomattavan vilkkaita ja tietoisia ympärillä olevasta maailmasta. Ne ovat ilmeikkäitä ja usein "juttelevat" monin eri tavoin. Lisäksi koirasudet ovat niin tarkkanäköisiä, omistajan antaessa huomaamattomia merkkejä, että joskus saattaa vaikuttaa siltä kuin koirasusi lukisi ajatuksiasi. Koirasuden alkuperäinen olemus ja "sudenkieli" on hämmästyttävää, erityisesti niille, jotka ovat kiinnostuneita koirien käyttäytymisestä, kehonkielestä ja laumadynamiikasta.

Koirasudet ovat rakastavia, helliä ja uskollisia ihmislaumalleen, ja tervehtivät perheenjäseniä innolla. "Villistä" perinnöstä huolimatta koirasudet nauttivat saadessaan olla ihmistensä kanssa yhtä paljon kuin koiratkin. Totuus on, että susilauman mentaliteetti ja sosiaalinen rakenne oli se, joka teki rotukoirista niin ihanteellisia seuralaisia. Yksi huomattava ero koirasusien (jopa matalaprosenttisten) ja tavallisten koirien, kuten siperianhuskyn ja malamuutin, välillä, eli useimmat pohjoiset rotukoirat ovat luonnostaan ystävällisiä, kun taas koirasudet ovat tavallisesti arkoja ja pidättyväisiä vieraiden ympäröimänä, ja varaavat hellyytensä ainoastaan perheelleen. Useimmat ovat "yhden ihmisen" tai "yhden perheen" koiria; ja vaikka jotkut pitävät enemmän tämänkaltaisesta luonteesta, se (valitettavasti) pahentaa väärinkäsitystä siitä, että koirasudet ovat välinpitämättömiä ihmisiä kohtaan.

Koirasudet eivät hauku paljoa, yksi varoitushaukku voi olla kaikki, mitä koskaan tulet kuulemaan koirasudelta. Tosin koirien kanssa elävät koirasudet oppivat kyllä haukkumaankin. Koirasusilla on haukkumisen sijaan laaja ääniskaala muita ääniä - ulvomista, urinaa, murinaa ynnä muuta.

Kauneus on tietenkin katsojan silmissä. Mutta monien mielestä sudet ja koirasudet ovat huomiota herättävän kauniita eläimiä. Koirasusilla on uskomaton luonne. Ne ovat hauskoja, nokkelia ja omituisia eläimiä omalla tyylillään.

Millä tavoin vaatimustaso eroaa muista isojen rotujen koirista?

Koirasusi ei ole täydellinen jokapojan lemmikki. Ne vaativat enemmän aikaa, työtä ja kärsivällisyyttä kuin tavalliset koirat. Koirasusi kiintyy voimakkaasti laumaansa, joten yksinolon opetteluun tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Voiko koirasutta kouluttaa?

Kyllä voi. Kovat koulutusmenetelmät tosin tuskin toimivat. Rankaisuun perustuva koulutus saattaa johtaa koirasuteen, joka ei enää luota omistajaansa. Positiiviseen vahvistamiseen perustuva koulutus taas johtaa tottelevaiseen koirasuteen, joka myös nauttii tekemisestä ja kunnioittaa johtajaansa.

Korkeaprosenttiset koirasudet voivat olla itsepäisempiä, ja ne vaativat todennäköisesti enemmän työtä, eivätkä tulokset ole välttämättä yhtä hyviä kuin pieniprosenttisilla tai koirilla.

Mitä koirasuden kanssa voi harrastaa?

Koirasudet ovat energisiä koiria, ja niiden kanssa olisi hyvä harrastaa jotain. Tavoitteelliseen harrastamiseen sopii kuitenkin paremmin moni muu rotu. Koirasudet ovat älykkäitä, mutta niitä voi olla vaikea motivoida. Perustokokurssi ei tee pahaa millekään koiralle, vaikka kilpailutasolle pääsy koirasuden kanssa on haastavaa. Koirasudet vaativat paljon liikuntaa, mielellään myös mahdollisuuden juosta. Osa koirasusista innostuu vetämisestä, muille sopii vaikka pyörän vierellä juokseminen. Koirasudet ovat isoiksi koiriksi ketteriä, joten agility on niille mainio laji, vaikka sitten omalla takapihalla harrastettuna. Jäljestäminen eri muodoissaan on myös suosittu harrastus koirasusien keskuudessa.

Sopiiko koirasusi esim. kerrostaloon/rivitaloon?

Pieniprosenttiset ovat mainioita kotikoiria. Nuori, energinen ja suuri koira saattaa tuhota asuntoa yksin ollessaan. Tarhamahdollisuus on ihanteellinen ratkaisu, etenkin jos perheessä on enemmän kuin yksi koirasusi.

Eihän koirasusi syö meidän lapsia?

Koirasusien leikit ovat aika rajuja nuorena, kovin pienet taapero-ikäiset lapset eivät ole suotavia samassa perheessä. Varoivaisuutta noudattaen, sekä koirasutta että lapsia opastaen, yhteiselo voi onnistua. Korkeaprosenttisilla voi olla suurempi saalisvietti, jonka liike tai vaikka itku voi laukaista. Pääsääntöisesti kuitenkin koirasusia lasten kanssa koskevat samat säännöt ja varovaisuudet kuin muidenkin suurien koirien kanssa. Lapsia ei tulisi jättää niiden seuraan ilman valvontaa.

Ovatko koirasudet vaarallisia?

Ellet jätä koirasutesi häntää oven väliin tai muuten satuta sitä yllättäen, se tuskin on vaaraksi. Koirasutta ei tule kouluttaa kovin keinoin, koska se saattaisi joskus päättää näyttää mitä mieltä on asiasta. Jos koirasusi on dominoiva, eikä sillä ole selvää johtajaa, se saattaa haastaa omistajansa, kuten mikä tahansa muukin koira.

Aggressiivinen käytös vieraita kohtaan on erittäin harvinaista. Koirasusi ei luultavasti koskaan ole se koira, joka puree postinjakajaa, tai murisee ja haukkuu kadulla kävelijöille. Sudet ja suurin osa koirasusista pinkaisee pakoon kun epäystävällisen oloinen vieras lähestyy, ja katselee sitä kauempaa.

Pärjääkö koirasusi muiden eläinten, kuten kissojen ja koirien kanssa?

Koirasusi sopeutuu yleensä hyvin omaan laumaansa. Pienten eläimien kanssa tulee kuitenkin noudattaa varovaisuutta. Karkuun juokseva kissa saattaa herättää koirasuden saalistusvietin. Vieraiden, samaa sukupuolta olevien koirien kanssa koirasudet eivät välttämättä tule toimeen.

Onko koirasusi uhka Suomen susikannalle?

Suomessa koirasudet ovat perhe- ja harrastuskoiria, joista keskimäärin on ollut huomattavasti vähemmän harmia kuin monista muista jo hyväksytyistä koiraroduista.

Me, jotka ostamme koirasutemme kunnolliselta kasvattajalta, joka on hoitanut pentunsa perheessä paljon niitä käsitellen ja niitä rakastaen, emme suinkaan karkuuta niitä metsiin susien kanssa lisääntymään, vaan meillä on näistä samanlainen vastuu ja huoli, sekä rakastamme tätä "rotua" ihan samalla tavalla kuin muutkin rotukoirien omistajat.

Totuus on, ettei Suomen susi sekoitu koiriin missään nimessä koirasusiharrastajien toimesta. Tutkimusten mukaan nämä susihybridit tulevat pääsääntöisesti Venäjän puolelta, missä yleensä koirien pito on erilaista kuin täällä meillä Suomessa, eli koirat voivat liikkua vähemmän valvotusti. Ei pidä unohtaa, että koira ja susi ovat samaa lajia ja voivat lisääntyä rajoittamattomasti tilanteen niin salliessa.