Jämijärven koirasudet

Jämijärveltä lähtenyt huhu luonnossa vaeltavasta koirasusilaumasta saanee pysyvän lumen tultua jonkinlaisen vahvistuksen tai sitten ei. Luonnollisestikin paikallinen riistanhoitoyhdistys haluaisi laumalle kaatoluvan, joka on kiinni todisteista, eli onko kysymyksessä susilauma vai koirasusilauma.

Satakunnan alueen riistapäällikkö kertoi eräässä lehtikirjoituksessa, että paikallisen riistanhoitoyhdistyksen valvontakameroihin on osunut vain susia. Päällikkö oletti, että jos kyseessä on koirasusilauma, on se saattanut muodostua yksin liikuskelleen susinaaraan ja uroskoiran jälkeläisistä. Kiimainen susinaaras hyväksyy kumppanikseen uroskoiran.

Mitään koirasusien aikaansaamaksi todistettua ilkivaltaa ei Jämijärvellä ole tapahtunut. TV-uutisissa koirasusihuhusta kertoneen pariskunnan naapurissa raadeltiin jokunen vuosi sitten lampaita, mutta asialla oli kaksi koiraa. Toinen tuhotyöntekijä edusti muuatta kiltiksi luokiteltua koirarotua.

Samaisen uutisissa esiintyneen jämijärveläispariskunnan mukaan on kyläläisiltä kadonnut kissoja. Kissa voi kadota monella eri tavalla. Jos kirjoittaa internetin hakukoneeseen "kadonnut kissa", huomaa, että kadonneita kissoja kuulutetaan vähän joka puolella maata.

Edellä kerrotusta herää kysymys, mitä tekemistä kodeissa kasvatetuilla koirasusilla on Jämijärven tapauksen kanssa? Ei mitään. Paitsi se, että koirasusikieltoa ajavat saivat uutta tuulta purjeisiinsa.

Koirasusikieltoa ei kaiken järjen mukaan pitäisi voida toteuttaa, sillä Suomen Kennelliitto, joka on yksi kiellon puoltajista, on hyväksynyt kaksi koirarotua, Saarloos wolfhondin ja Czechoslovakian Wolfdogin, joiden lähiperimässä on sutta.

Taina Sirén